You are here:

Šta se desilo sa mojom jutarnjom erekcijom?

Šta uzrokuje jutarnju erekciju? Zašto jutarnja erekcija povremeno nestaje i kada je to razlog za zabrinutost?

 

Kada je muškarac navikao da se budi sa erekcijom i ovaj fenomen uzima zdravo za gotovo, mogao bi biti mali šok probuditi se bez erekcije.

Jutarnja erekcija se javlja kod muškaraca svih uzrasta. Uopšteno govoreći, oni su pokazatelj dobrog seksualnog zdravlja i da seksualno povezani vaskularni i nervni sistem pravilno funkcionišu. S druge strane, nedostatak jutarnje erekcije može ukazivati na erektilnu disfunkciju (impotenciju) u određenim slučajevima.

 

Iako smo navikli da ga zovemo jutarnjim, ovaj izraz nije sasvim tačan, jer u praksi muškarci obično dobiju nekoliko erekcija tokom noći, pri čemu se poslednja javlja nakon buđenja.

 

Šta uzrokuje jutarnju erekciju?

 

Uzrok noćne i jutarnje erekcije još uvek nije u potpunosti shvaćen, iako postoji nekoliko verodostojnih naučnih teorija za to. Ovo su glavne:

 

  • Fluktuacije u noradrenalinu – Kada smo budni, telo oslobađa neurotransmiter koji se zove noradrenalin, koji je uključen u inhibiciju erekcije u odsustvu seksualne stimulacije. Međutim, tokom dubokog sna (kada sanjamo) mozak inhibira oslobađanje noradrenalina, tako da kada nivo noradrenalina u krvi padne, u stvari nema ničega što bi potisnulo erekciju i one se javljaju spontano.

 

  • Fluktuacije testosterona – tokom sna telo oslobađa više nivoe testosterona (muški polni hormon). Nivo testosterona dostiže vrhunac svaki put kada muškarac uđe u fazu sanjanja (koja se naziva REM spavanje) i odmah nakon buđenja iz REM sna. Ovi vrhovi testosterona su povezani sa pojavom erekcije tokom cele noći i odmah po buđenju ujutru.

 

  • Nenamerna kontaktna stimulacija – čak i kada spavamo naše telo nastavlja da reaguje na stimulacije. Zbog toga, slučajno dodirivanje dušeka tokom spavanja ili slučajno dodirivanje genitalija od strane partnera može izazvati erekciju.

 

  • Snabdevanje penisa oksigenisanom krvlju – poboljšanje snabdevanja penisa krvlju tokom spavanja je važno za održavanje zdravlja tkiva penisa i za sprečavanje stvaranja ožiljnog tkiva i sužavanja krvnih sudova, što može dovesti do erektilne disfunkcije.

 

Šta to znači ako se probudiš bez jutarnje erekcije?

 

Kao što je pomenuto, jutarnje erekcije su normalan i zdrav deo života. Štaviše, one ukazuju na to da fiziološki, telo može nastaviti da proizvodi erekciju na redovnoj bazi. Erekcija zavisi od normalne neurološke funkcije i dotoka krvi u penis. Dakle, ako dođe do erekcije kada spavate, to je dobar znak da će „sve funkcionisati” i kada ste budni. To jest, vi ste fizički sposobni da postignete i održite erekciju tokom seksualne stimulacije. S druge strane, moguće je povremeno probuditi se bez erekcije – ovo se smatra savršeno normalnim sve dok se ne dešava neprekidno. Sve zavisi od kvaliteta sna: dok duboki REM san obično podrazumeva jutarnju erekciju, ako se probudite iz ne-REM spavanja, onda je verovatno da će jutarnja erekcija izostati.

 

Međutim, ako imate tendenciju da se često budite bez erekcije, ili ako doživite nagli pad noćne ili jutarnje erekcije, to bi mogao biti znak osnovnog zdravstvenog problema koji uzrokuje erektilnu disfunkciju (ED).

 

Još jedan uobičajeni uzrok retkih jutarnjih erekcija je degradacija kolagenih vlakana u erektilnim tkivima, odnosno tkiva odgovornih za „zaključavanje“ krvi u penisu tokom erekcije, zbog starenja. Kada kolagenska vlakna počnu da se troše, obično dolazi do odliva krvi iz penisa, što dovodi do gubitka erekcije nakon buđenja i tokom seksualnog odnosa. Ovo je jedan od glavnih razloga za ED u vezi sa godinama, iako većina muškaraca toga nije svesna.

 

Pored toga, određena fizička stanja mogu uticati na nerve i krvne sudove koji snabdevaju penis i izazvati ED. Oni uključuju visok krvni pritisak, visok nivo lipida u krvi, dijabetes tipa 2, aterosklerozu, bolest srca ili bubrega, Pejronijevu bolest, povrede genitalija, komplikaciju operacije karlice i još mnogo toga. Isto tako, određeni lekovi mogu izazvati ED i nedostatak jutarnje erekcije, kao što su lekovi protiv hipertenzije, relaksanti, antidepresivi, antacidi, supresivi apetita, lekovi za lečenje benignog uvećanja prostate, razni lekovi protiv bolova i drugo.

 

Šta treba da uradite ako vam izostaju jutarnje erekcije?

 

Prvo, pošto nedostatak jutarnje erekcije može biti prvi znak osnovnog medicinskog problema, ako osetite naglo smanjenje njihove učestalosti, trebalo bi da se konsultujete sa svojim lekarom o tome.

 

Ako je smanjenje učestalosti ili nedostatak jutarnje erekcije povezano sa ED, onda postoje različiti efikasni tretmani koji pomažu u obnavljanju seksualne funkcije. Jedan od najčešćih tretmana su lekovi koji pripadaju klasi lekova koji se nazivaju inhibitori PDE5, koji deluju tako što povećavaju dotok krvi u penis (kao što je čuvena Viagra).

 

U slučajevima starosne degradacije penisnog tkiva, postoji nova terapija zasnovana na radiofrekventnoj energiji (RF tehnologija), koja deluje na obnavljanje kolagenih vlakana penisa i celokupnog mehanizma spontane erekcije. Za razliku od drugih tretmana ED, ova terapija leči osnovni uzrok ED i može se koristiti čak i kao preventivna mera, promovišući stalnu sintezu novih kolagenih vlakana penisa, i posledično – poboljšavajući mehanizam erekcije.

 

Pored toga, ponekad čak i jednostavne promene načina života mogu poboljšati seksualno zdravlje i povratiti vaše jutarnje erekcije. Na primer, usvajanje dnevne rutine vežbanja ili na neki drugi način najmanje 150 minuta vežbanja umerenog intenziteta nedeljno, može poboljšati zdravlje srca, kao i cirkulaciju krvi u penisu što može vratiti jutarnju erekciju.

SLIČNI ČLANCI

Muškarac stoji na vrhu planine gledajući izlazak sunca, simbolizujući prevazilaženje problema sa erektilnom disfunkcijom
Problemi sa erektilnom disfunkcijom | Uzroci i lečenje
Šta se desilo sa mojom jutarnjom erekcijom?
Primena radiofrekventne energije u lečenju erektilne disfunkcije