You are here:

Primena radiofrekventne energije u lečenju erektilne disfunkcije

Primena radiofrekventne (RF) energije na penis može značajno poboljšati seksualnu funkciju kod muškaraca sa erektilnom disfunkcijom – otkriva nova studija.

 

Erektilna disfunkcija (ED) se definiše kao ponavljajuća nemogućnost postizanja i/ili održavanja erekcije dovoljne za penetraciju tokom seksualnog odnosa. Iako se ED može manifestovati u bilo kom uzrastu među muškarcima koji su seksualno aktivni, njegova prevalencija raste sa godinama: oko 10-20% muškaraca mlađih od 40 godina pati od njega, u poređenju sa 50% muškaraca starijih od 50 godina, i oko 70-90% muškaraca od 70 i više godina.

 

Većina aktuelnih primarnih tretmana ED, kao što je uzimanje oralnih lekova ili upotreba uređaja za vakuumsko sužavanje, zahtevaju proaktivnost pre nego što se upustite u seksualnu aktivnost. Stoga, tempiranje ovih tretmana doprinosi gubitku spontanosti, što dovodi do manje zadovoljavajućeg odnosa. Međutim, u protekloj deceniji razvio se novi koncept lečenja koji podrazumeva primenu spoljašnje energije na tkiva penisa, sa ciljem vraćanja erektilne funkcije. Takav tretman eliminiše potrebu za bilo kakvom proaktivnošću pre seksualnog odnosa i omogućava spontanost. Jedan primer je upotreba RF energije za poboljšanje mehanizma erekcije penisa.

 

Nedavno je sprovedena prva klinička studija te vrste na Odeljenju za neurourologiju, Rambam Healthcare Campus, Izrael. Vodio ga je profesor Ilan Gruenvald sa ciljem da se proceni nivo zadovoljstva, efikasnosti i bezbednosti novog RF tretmana kod pacijenata sa blago-umerenom ED. Ovaj tretman predstavlja novi koncept lečenja ED, jer više ne zahteva vremenski tretman pre snošaja niti daje kratkoročno poboljšanje erektilne funkcije. Umesto toga, podrazumeva primenu serije tretmana, nezavisno od seksualnog odnosa, čiji je cilj poboljšanje erektilnog mehanizma i vraćanje normalne spontane erekcije na dugi rok.

 

Hipoteza studije

 

Toplotni talasi niskog intenziteta se decenijama koriste u različitim oblastima medicine, posebno u dermatologiji i estetskoj medicini, kao tretman za opuštenost kože.

To je zato što radio talasi stimulišu proizvodnju kolagenih vlakana u dermisu (potkožnom tkivu) koja koži daju elastičnost. Slično, tunica albuginea (membrana koja obavija erektilna tela penisa) takođe sadrži kolagena vlakna. Tunika daje penisu njegov cilindrični oblik i sposobnost da se produžava i širi tokom seksualne stimulacije, a kolagena vlakna unutar nje daju penisu krutost neophodnu za penetraciju. Pored toga, tokom seksualnog uzbuđenja erektilna tela se pune krvlju i rastežu tunicu albuginea. Shodno tome, venule koje proizilaze iz erektilnih tela bivaju komprimovane od strane tunike i smanjen je protok krvi iz penisa. Ova kombinacija povećanog priliva krvi i smanjenog venskog odliva dovodi do potpuno krute erekcije. Međutim, kako tunica albuginea počinje da stari, njena kolagena vlakna i njihov prostorni raspored se smanjuju. Počinje da gubi elastičnost i sposobnost širenja tokom seksualnog uzbuđenja i ne može adekvatno da inhibira venski odliv penisa. Kao rezultat toga, brojni muškarci počinju da doživljavaju ED.

 

Cilj ove studije je bio da se proceni efekat isporuke niskoenergetskih RF talasa, korišćenjem Vertica® uređaja, na formiranje novog kolagena i remodeliranje kolagenih vlakana u tunici albuginea. Hipoteza je bila da RF energija može stimulisati proizvodnju kolagena i obnoviti strukturu i funkciju tunica albuginea. Pored toga, pretpostavljeno je da bi rekurentna isporuka RF sa svojim direktnim termičkim efektom proširila krvne sudove penisa i povećala protok krvi, tako da bi pacijenti mogli da imaju normalnu, spontanu i zadovoljavajuću erekciju na duži rok.

 

Rezultati studije

 

Studiju je završilo 28 pacijenata muškog pola starosti 40-85 godina sa organskom, blago-umerenom ED. Učesnici su primili ukupno 12 samostalnih tretmana sa Vertica® uređajem, tokom jednog meseca.

Lečenje se pokazalo sigurnim i efikasnim. Kod 25 od 28 pacijenata (89%) došlo je do poboljšanja erektilne funkcije i izrazilo je zadovoljstvo tretmanom.

 

Istraživači su zaključili da serija tretmana RF energijom niskog intenziteta ima potencijal da značajno poboljša erektilnu funkciju, povrati normalnu erekciju i spontani seksualni odnos.

SLIČNI ČLANCI

Muškarac stoji na vrhu planine gledajući izlazak sunca, simbolizujući prevazilaženje problema sa erektilnom disfunkcijom
Problemi sa erektilnom disfunkcijom | Uzroci i lečenje
Šta se desilo sa mojom jutarnjom erekcijom?
Primena radiofrekventne energije u lečenju erektilne disfunkcije