You are here:

Gubite erekciju kada koristite kondom? Ovo treba da uradite

Problemi sa erekcijom povezani sa upotrebom kondomom (CAEP) su uobičajena pojava koja može uticati na muškarce u različitim godinama. Zašto se to dešava i kako se najbolje nositi sa tim? Čitajte dalje da biste saznali.

 

Da li gubite erekciju kada koristite kondom?

„Upražnjavajte bezbedan seks, koristite kondom” – ovo je za nas uvek isticano kao izuzetno važno. Ali niko nas nije pripremio na mogućnost da bi ovaj zaštitni kontraceptiv mogao da ugrozi zabavu u našoj spavaćoj sobi. CAEP je, u stvari, uobičajena pojava sa implikacijama koje uključuju smanjenu efikasnost kondoma u sprečavanju neplanirane trudnoće i polno prenosivih infekcija. Definicija CAEP uključuje gubitak erekcije pre, tokom ili posle korišćenja kondoma, a može se desiti i muškarcima koji nemaju drugih problema sa erekcijom. Jedna od studija je otkrila da je od 579 mladića uzrasta 18-24 godine, 220 muškaraca doživelo gubitak erekcije tokom upotrebe kondoma, dok je 229 muškaraca doživelo gubitak erekcije tokom penetracije sa kondomom. Sve u svemu, 154 (52%) učesnika je prijavilo da su iskusili dve vrste CAEP-a.

 

Takođe je utvrđeno da iako se CAEP može javiti u bilo kom uzrastu, ima veće šanse da se pojavi kod mladih odraslih koji su novi u svetu seksa.

 

Zašto se to dešava?

Važno je razumeti šta uzrokuje CAEP jer obično postoji jednostavno rešenje, bilo da je uključen jedan faktor ili kombinacija stvari.

 

Problemi povezani sa upotrebom kondoma

 

Svima nam je poznat taj nezgodan trenutak kada predigra ide odlično, čini se da vaš partner uživa, osećate se neverovatno, a sada je savršen trenutak da posegnete za kondomom.

 

Međutim, studije pokazuju da su muškarci koji su odustali od „razgovora o kondomima“ sa partnerkom pre seksa, ili oni koji su posezali za kondomom u mraku, boreći se da otvore paket, često bili obuzeti anksioznošću i sramotom koji su ubijali strastveni trenutak i dovodili do gubitka erekcije. Za seksualno neiskusne muškarce, upotreba kondoma često može dovesti do stresa i nervoze, posebno zato što uključuje opipavanje u potrazi za kondomom dok pokušavate da ga pravilno navučete u prisustvu seksualnog partnera.

 

Pored toga, kada je muškarac tek počeo da koristi kondom, stres tokom čina ga može naterati da „požuri“ dok pogrešno stavlja kondom. Pogrešna upotreba kondoma jedan je od najvećih uzroka CAEP-a. Čak i kada muškarac „odvoji vreme“ tokom čina da pravilno stavi kondom, pauza u stimulaciji zajedno sa tim prenaprezanjem mozga verovatno će dovesti do gubitka erekcije.

 

Neodgovarajuća veličina

 

Pokušaj seksa sa prevelikim ili premalim kondomom verovatno će uticati na sposobnost uzbuđivanja, posebno kada je fokus više na neprijatnostima koje izaziva neodgovarajući kondom nego na stvarnom seksualnom činu.

 

Kada je kondom premali ili zategnut, može poremetiti protok krvi u penisu i uzrokovati gubitak osećaja, čineći seks manje prijatnim i probleme sa erekcijom verovatnijim. Zategnuti kondom će takođe verovatnije pući, pokvariti trenutak i ubiti vašu erekciju.

 

Upotreba prevelikog kondoma može izgledati kao da nosite široku košulju – što može biti izuzetno neprijatno i otežati održavanje erekcije. Preveliki kondom takođe može da spadne tokom seksa, što može povećati nivo stresa i negativno uticati na erekciju. Pored toga, kada je kondom prevelik, sperma i telesne tečnosti mogu slobodno da izlaze, povećavajući rizik od neplanirane trudnoće i polno prenosivih infekcija.

 

Primena kondoma pre nego što je penis potpuno erektan takođe povećava rizik od problema sa erekcijom. Pored toga, studije pokazuju da se muškarci često ometaju dok se bore da stave kondom neposredno pre odnosa, a gubitak fokusa im otežava održavanje erekcije.

 

Nedovoljno osećaja

 

Jedna studija je otkrila da više od 3/4 muškaraca koji su prijavili probleme sa erekcijom tokom odnosa (CAEP-PVI) sa kondomom pripisuju gubitak erekcije nedovoljnom osećaju. Više od 50% je izjavilo da im je potrebno predugo do orgazma ili da nisu bili dovoljno uključeni. S druge strane, oko 50% muškaraca pripisuje CAEP-PVI prevelikoj količini alkohola, zabrinuti jer su u prošlosti gubili erekciju dok su koristili kondom, njihove erekcije su bile slabe kada se kondom stavio i smanjivale se tokom odnosa, ili da kondom nije pružao dobar osećaj.

 

Šta možete učiniti u vezi sa CAEP-om?

 

  • Izaberite najprikladniji kondom – kondomi dolaze u različitim vrstama, veličinama, teksturama i kvalitetima. Kvalitet kondoma je nešto što mnogi zanemaruju, iako može značajno uticati na sposobnost muškarca da postigne i održi erekciju, dok kondom lošeg kvaliteta može smanjiti osećaj zadovoljstva. Ako ste koristili određenu vrstu kondoma i iskusili ste probleme sa erekcijom, obavezno eksperimentišite sa različitim markama i tipovima. Za neke muškarce dužina kondoma nije problem – obim je taj koji uzrokuje da kondom bude labav ili zategnut. Međutim, danas proizvođači proizvode kondome u različitim oblicima i veličinama, tako da je ovaj kontraceptiv dostupan i efikasan za sve. Da biste pronašli pravu veličinu, najbolje je izmeriti dužinu i obim penisa u erekciji. Jednom kada pronađete odgovarajući kondom, biće lakše da stavite kondom tokom seksualnog čina i izbegnete nepotrebne neprijatnosti.
  • Probajte kondom sa teksturnim dodacima – postoje rebrasti kondomi za njegovo zadovoljstvo, dizajnirani da pojačaju zadovoljstvo dodatnom stimulacijom.
  • Dopustite partneru da to uradi – stavljanje kondoma se lako može uraditi kao deo predigre. Vaš partner može da vas stimuliše (dok odmotavate kondom ili ga stavljate dok stimulišete jedno drugo). Ovo će eliminisati smetnje, prekide i gubitak erekcije.
  • Vežbajte sami – muškarci koji su već iskusili CAEP i kojima negativna povezanost sa kondomima izaziva anksioznost u vezi sa učinkom, trebalo bi da se pripreme sami stavljajući kondom kako bi skinuli pritisak. Naravno, lakše je kada možete mirno da vežbate pravilno stavljanje kondoma. Probajte solo masturbaciju sa kondomom za iskustvo „u realnom vremenu“. To će vam omogućiti da se naviknete na osećaj kondoma dok naučite da održavate erekciju.
  • Razgovarajte sa svojim partnerom – možda će vam biti pomalo neprijatno, ali nema ničeg poput otvorenog i iskrenog razgovora o strahu od gubitka erekcije usled upotrebe kondoma. Često partneri mogu pomisliti da su neprivlačni i da su oni problem. Direktna komunikacija će razjasniti stvari i smanjiti neprijatnost. To će vam omogućiti da usporite i olakšate stvari bez stresa.

 

Kompanija ovim naglašava da su informacije sadržane na web stranici samo informativne i da nemaju nameru da budu zamena za profesionalne medicinske i zdravstvene savete, kao i da ne predstavljaju medicinski savet ili mišljenje. Uvek tražite savet svog lekara ili drugog kvalifikovanog zdravstvenog radnika u vezi sa bilo kojim zdravstvenim stanjem ili pitanjem koje imate.

SLIČNI ČLANCI

Muškarac stoji na vrhu planine gledajući izlazak sunca, simbolizujući prevazilaženje problema sa erektilnom disfunkcijom
Problemi sa erektilnom disfunkcijom | Uzroci i lečenje
Šta se desilo sa mojom jutarnjom erekcijom?
Primena radiofrekventne energije u lečenju erektilne disfunkcije